Blog: de rode draad

Van de week viel het me op dat ik naar buiten toe de eerste helft van 2018 veel heb gecommuniceerd over het innerlijk kind. In de tweede helft van het jaar heb ik veel gedeeld over de oervrouw, de oerkracht in jezelf. En ik realiseerde me dat ik de samenhang tussen die twee nooit duidelijk belicht heb.

Er leek me geen beter moment dan het einde van het jaar om de rode draad met je te delen én je een krachtige manier mee te geven om zelf terug te blikken en vooruit te kijken (want laten we eerlijk zijn, dat doen we bijna allemaal in deze tijd van het jaar).

Van Artemis naar… mezelf

Toen ik in voorbereiding op deze blog terugkeek op het afgelopen jaar, wist ik eigenlijk maar een paar onderwerpen en momenten te noemen die van belang waren of die ik had bereikt. Toen pakte ik mijn notitieboekje erbij – ik heb er voor elk jaar 1 en trakteer mezelf elk jaar weer op een mooie – en er kwam een lach op mijn gezicht.

Aan het begin van het jaar was ik nog in loondienst. Sindsdien heb ik mijn omzet verhoogd en ben helemaal ‘voor mezelf’ gegaan. Ben ik alle middagen thuis voor mijn zoon die net gestart is op school. Heb ik allerlei spannende dingen gedaan en comfort zones overwonnen. Ik heb een online Q&A gedaan, ik heb een online coachsessie opgenomen, ik heb een workshop gegeven op een groot event en online workshops gegeven. Ik ben gestart met mijn innerlijke pelgrimstocht van een jaar, die nu al zoveel oplevert. Ik heb mijn Reikimaster-graad gehaald en ben Reiki in mijn coaching gaan integreren. En ik ben mezelf letterlijk gaan laten zien door Artemis (de Griekse godin die ik altijd naarstig in me zelf zocht en dit jaar gevonden heb) achter me te laten en verder te gaan ondernemen met mijn eigen naam op de uithangbordjes.

Ook het jaar waarin mijn man een ongeluk had dat op een haar na goed afliep en zodoende alles in perspectief plaatste. Het jaar waarin mijn schoonmoeder – en oma van de kinderen – terug naar Nederland emigreerde en zo een veel grotere rol in ons gezinsleven kon gaan spelen. Mijn beste vriendinnetje trouwde. Sommige dingen zijn niet in waarde uit te drukken.

En ik kwam allerlei ideeën tegen die ik wel had opgeschreven, maar niks mee had gedaan. Sommigen kon ik meteen vergeten en anderen leken nog steeds hout te snijden. Die neem ik dus mee naar 2019!

Tip: houd een dagboekje/ notitieboekje bij om ideeën en inspiratie in kwijt te kunnen, krabbels over projecten waar je aan werkt of op een dag aan wilt werken. Je diepste wensen, je plannen, je doelen en stappen voor het komende jaar: alles gaat erin. Het levert je houvast en een naslagwerk vol ‘o ja’s!’. Maar ook een meetlat die zichtbaar maakt wat je allemaal hebt gedaan en wat je nog op de plank hebt liggen.

De samenhang

De aandacht die eerst naar het innerlijk kind ging dit jaar en later naar de oervrouw, heeft verschillende lagen. De eerste is heel persoonlijk: een thema uit de kindtijd mocht nog doorgewerkt worden en ik mocht mijn oerkracht vinden en omarmen. Check!

Wat ik naar buiten breng en de onderwerpen waar klanten mee komen, zijn een afspiegeling van dat wat ik zelf doorgewerkt heb.

Maar de belangrijker laag is overkoepelend. Het innerlijk kind en je innerlijke oervrouw liggen in elkaars verlengde. Ze hebben duidelijke overlap, maar zijn ook wezenlijk verschillend. Ze zijn in ieder geval beide een sterk bepalend onderdeel van ons dat vaak onderdrukt is (geweest).

De overeenkomsten tussen het innerlijk kind en je inner wild woman zijn onder meer het feit dat ze beiden met de natuur in verbinding staan, beiden een sterk innerlijk kompas hebben, beiden veel wijsheid en speelsheid te bieden hebben en allebei kwetsbaar zijn.

Dat laatste wel ieder op een eigen manier. Het innerlijk kind is kwetsbaar omdat het nog jong is, bescherming nodig heeft en afhankelijk is. Je innerlijke oervrouw is kwetsbaar in de zin van zacht. Kwetsbaar zijn, kwetsbaarheid laten zien, kan voor haar een bewuste keuze zijn. Hoewel ook zij onverwacht geraakt kan zijn, natuurlijk.

Er zijn ook duidelijke verschillen in deze twee aspecten van je persoonlijkheid. Zoals gezegd is het innerlijk kind afhankelijk. De wild woman is onafhankelijk. De oervrouw kan het innerlijk kind in bescherming nemen, het onder haar vleugels nemen. Terwijl het innerlijk kind blind op de oervrouw kan vertrouwen.

Het innerlijk kind is een deel van je dat uit je jeugd stamt en daar gevormd is. Wild woman komt voort een oeroud, collectief bewustzijn. Door de generaties heen gevormd en is een deel van je volwassen bewustzijn.

Het is zo belangrijk om beide deelpersoonlijkheden te leren en kennen en te omarmen, omdat de aanwezigheid van de oervrouw in jezelf het veilig maakt voor het kind. Haar aanwezigheid biedt bescherming, waardoor je innerlijk kind zich ook kan laten zien.

Andersom heeft de oervrouw in jou nooit haar kindzijn verloren en erkent zij het innerlijk kind als een grote bron van speelsheid, plezier, zachtheid en wijsheid. Zonder het kind is de oervrouw niet heel.

Samen bieden deze delen van jou een krachtige basis, een onuitputtelijke bron van plezier en onwrikbaar vertrouwen in jezelf. Daarom heb ik aan beiden zoveel tijd besteed. Persoonlijk, in mijn communicatie naar buiten toe en in mijn coachsessies. En dat blijf ik doen.

Tip: op mijn youtube-kanaal staat de opname van de Q&A over het innerlijk kind en en kun je de online coachsessie vinden met 5 oefeningen om zelf te doen als je op zoek bent naar jouw volgende stappen, een oplossing in en vraagstuk of naar antwoord op de vraag wat je nu eigenlijk echt wilt. 

Ik ga weer plannen en dromen waarmaken. En jij?

2019… Het jaar waarmee ik begin in mijn nieuwe praktijk-, groei-, workshop- en

werkruimte! Bij evalueren hoort ook nieuwe plannen smeden en dat ben ik aan het doen. Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe jaar jou en mij gaat brengen.

1 van die nieuwe plannen kwam spontaan en sluit perfect aan bij dit artikel. Ineens zat er namelijk een kant en klaar programma voor een Coach & Focus Groep in mijn hoofd.

Een programma om samen aan je doelen te werken en zodoende 2019 je beste jaar tot nu toe te laten zijn. Je wordt maandelijks gecoacht door mij en hebt rugdekking van gelijkgestemden. Sterke coachoefeningen, de diepte in, een mooi werkboek, alles was er opeens. Live, elkaar ouderwets in het echt ontmoeten.

En ik realiseerde me dat ik dit ook nog eens voor een heel kleine prijs kan aanbieden, wat een luxe!

Zo spontaan als het idee kwam (en diezelfde avond voor het slapen gaan uitgewerkt werd), zo kwamen ook de aanmeldingen binnen. Als het klopt, dan klopt het. Klopt het voor jou? Doe je ook mee? Of eerst nog wat meer lezen over de Coach & Focus Groep? Dat kan hier.

More to come…

En ook deze blog is alvast een voorbode. In 2019 ga ik namelijk elke maand met een thema werken. Sommige bekend, sommige nieuw. Maar altijd iets dat dicht bij mij en mijn werkwijze ligt (Yep, het innerlijk kind en de oervrouw zullen zeker weer langs komen!). Over dat thema doe ik maandelijks een live lunch sessie/Q&A van drie kwartier via mijn facebookpagina en ook wordt het thema verwerkt in de mailing. Zo komt er meer lijn (rode draad, zo je wilt) in mijn aanbod en zichtbaarheid. Dat is voor iedereen fijner.

Verder is de rode draad in mijn leven – en dus in mijn werk – altijd geweest dat ik mensen wil helpen. Dat blijf ik dus doen. Dat blijft de rode draad.

Ik wil altijd beter kunnen helpen, dus blijf ik me verdiepen en begin ik het nieuwe jaar met een cursus.

En ik wil steeds meer mensen kunnen helpen, dus ontdek ik voorzichtig en speel ik met de mogelijkheden van het grenzeloze medium dat internet heet, terwijl mijn focus regionaal blijft.

En wat is jouw rode draad? Hoe vertaalt zich dat in het komende jaar?

Liefs, Merel