STAP-ontwikkeladvies

Tot en met 2021 kon je (een deel van) je opleidingskosten via de inkomstenbelasting terugvragen.
Met ingang van 2022 kan dat niet meer. Er is het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling voor in de plaats gekomen. Je kunt van dat budget een ontwikkeladviestraject volgen of een opleiding kiezen. Je kunt het ook beiden doen: eerst een ontwikkeltraject én daarna een opleiding doen.

Dat ontwikkeladvies-traject is gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling en kan gegeven worden door/ ingezet worden bij een erkende loopbaancoach. Je kunt voor dit traject bij mij terecht.

Het STAP-budget wordt verstrekt vanuit de overheid en hoort bij hun aanmoedigingsbeleid van Leven Lang Ontwikkelen. Het zit soms wat ingewikkeld in elkaar, maar ik help je erbij en hier zet ik de stapjes alvast kort onder elkaar. Als wij samen aan de slag gaan vanuit het STAP-budget, hebben we ook samen wat administratie te doen die daaruit voortkomt.

Hoe werkt het?
1. Als je bij me aanmeldt, laat je weten gebruik te willen maken van het STAP-budget. In  het kennismakingsgesprek nemen we dan door of je daarvoor in aanmerking lijkt te komen en vraag ik de gegevens die nodig zijn.
2. Ik registreer je traject op de daarvoor bedoelde overheidswebsite.
3. Jij ontvangt dan een e-mail, waarin je je deelname dient te bevestigen. Pas dan hebben we een code die nodig is om het traject vergoed te krijgen.
4. Na toekenning krijg je 4 uur loopbaancoaching en een arbeidsmarktscan (danwel ondernemersscan) en daarin werken we samen aan jouw doelen.
5. Afsluitend vullen we samen een aantal formulieren over het traject in, die ik indien bij de overheid om betaald te krijgen.

Door de bocht genomen zullen de doelen om aan te werken ongeveer in deze richting liggen: ontdekken welke baan/branche echt bij je past, duidelijk krijgen wat je volgende carrièrestappen zullen zijn, weten waar je energie van krijgt en waar je juist op leegloopt.

Om van STAP gebruik te mogen maken zijn er enkele voowaarden, waarvan de belangrijkste zijn dat je hoogstafgeronde opleiding MBO niveau 2 is, dat je 18 jaar of ouder bent en werkend danwel werkzoekend bent.

Er is een beperkt aantal budgetten beschikbaar, maar elke 2 maanden start er een  nieuwe aanvraagperiode. Dus als het ‘op’ is, is het even wachten op de nieuwe periode. Overigens heb je elk jaar recht op dit budget.

Je kunt via deze link meer lezen.
Mocht je interesse hebben, laat het me weten en ik kan je de precieze stappen en mogelijkheden uitleggen. Uiteraard is het ook heel fijn om een ander hierop te attenderen die baat heeft bij deze nieuwe mogelijkheid!